INNEHÅLL FRÅN LÄNSFÖRSÄKRINGAR STOCKHOLM – MED TANKE PÅ DIG OCH DITT FÖRETAG

Bästa tipsen: Så skyddar du villan mot översvämning och vattenskador

Vattenskador är villaägarens värsta ovän och översvämningar den värsta formen. Men det finns sätt att förebygga – och hjälp när olyckan är framme. Här är saker du kan göra redan idag.

Vi läser allt oftare om stora översvämningar i Sverige och det märks hos försäkringsbolagen som hanterar fler ärenden än tidigare. Vattenskador är en av de mest kostsamma och ofta långvariga skadorna som en villaägare råkar ut för, så det finns all anledning att ta tag i problemet i tid.

– Det senaste året har vi sett en ökning i mängden vattenskador, men mer positivt är att fler upptäcker de nya möjligheterna till att förebygga skadorna. Det är smart för både plånboken och miljön, säger Lisa Lennström, chef för försäkringsrådgivare på Länsförsäkringar Stockholm.

Lisa Lennström, chef för försäkringsrådgivare på Länsförsäkringar Stockholm

Vattenvakten som upptäcker läckorna åt dig

En rejäl översvämning kommer du troligen märka snabbt och kanske till och med förutspå vid kraftiga regnfall. Men även små droppande läckor kan leda till stora bekymmer. För den som vill upptäcka problemen direkt finns teknisk hjälp i form av ”vattenvakten Vanja”. Det är en smart liten apparat som du enkelt klämmer fast utanpå på ett vattenrör. Om ett läckage upptäcks, kommer Vanja att varna dig genom att skicka ett meddelande via sms eller e-post.

Vanja är kostnadsfri att beställa för villaägare som har en hemförsäkring med Länsförsäkringar Stockholm, som i sin tur försäkrar vartannat hem i hela Sverige. 

– De som installerar det här skyddet hemma får generellt sett betydligt mindre omfattande skador kopplade till dolda läckor, vilket är en vinst för alla. Därför erbjuder vi vattenvakten kostnadsfritt, vi vill att så många som möjligt upptäcker det här nya sättet att hindra vattenskador, säger Lisa Lennström.

Inga ingrepp krävs på vattenledningssystemet och om Vanja upptäcker en läcka som du själv inte kan lokalisera eller åtgärda så kan du få professionell hjälp med att söka och identifiera läckan.

Förebygg problemen

Utöver vattenvakten finns det flera andra åtgärder som hjälper. Villor med källare ligger mest i riskzonen att drabbas, men problem kopplade till bland annat fönster, våtrum och vitvaror drabbar alla typer av boenden. 

Fyra snabba tips:

Täta fönster. Fönster är en vanlig fuktbov, se till att de är täta och att vatten inte leds in i väggen.

Stoppa droppet. Åtgärda droppande kranar och rör direkt. Du sparar pengar och slipper riskera att dropparna leder till omfattande skador. Gå en vända runt i huset för att kontrollera alla kranar och att vattenslangar och rör sitter fast ordentligt.

Led bort regnvattnet. Se till att vattnet rinner genom stuprör och tak utan att spilla över, fokus ligger på att leda bort vattnet från husgrunden. Håll även koll på närliggande gatubrunnar, rensa dem eller anmäl om de är fulla.

Fuktskydd under vitvaror. 35 procent av vattenskadorna som rapporteras till försäkringsbolag sker i köket och åtta procent av dem är kopplade till vitvaror. Fuktskydd under diskmaskin, frys och kylskåp hjälper mycket. Se till att de sitter som de ska och inte har hamnat fel.

När olyckan är framme

Även om du förbereder dig ordentligt så kan olyckan vara framme, speciellt vid kraftiga oväder och långvarigt regnande. En hemförsäkring täcker skadorna som uppstår, men det finns saker att tänka på som underlättar direkt. 

– Vi ser stor skillnad på vilka skador som blir slutresultatet av vattenläckor, beroende på hur den boende agerar direkt efter upptäckten. Här finns tid och pengar att spara, säger Lisa Lennström.

Tips från experten:

  • Stäng av strömmen. Innan vattenskadan är under kontroll är det mycket viktigt att stänga av strömmen för att undvika personskador. Om det rör sig om en större översvämning bör en elektriker kontaktas för att bedöma om strömmen kan slås på igen.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag och bolaget som ansvarar för vatten och avlopp. De är vana att hantera den här typen av ärenden och ge råd om nästa steg.
  • Fotografera skadorna. Det är bra att fotografera skadorna tidigt för att få en bild av förloppet. Bilderna kan sedan användas vid en skadeanmälan. 
  • Håll koll på din hygien. Var noga med att tvätta dig själv och rengör allt som varit i kontakt med översvämmat vatten.

Det här ingår i en villaförsäkring*

En hemförsäkring omfattar egendomsskydd för dina saker om de blir stulna eller skadade genom vatten, brand, eller i samband med inbrott. Utöver det ingår reseskydd i 45 dagar, överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsskydd (om du skulle bli krävd på skadestånd). Även ID-skydd i samband med identitetsstöld ska ingå i en hemförsäkring. 

*Informationen gäller för en villaförsäkring tecknad med Länsförsäkringar Stockholm, i Stockholm. Läs mer här om vad som gäller för olika val av hemförsäkring här.

Egen firma? Här är 5 vinster med en företagsförsäkring

Så kan du skydda firman mot de vanligaste cyberattackerna