ANNONS FRÅN LÄNSFÖRSÄKRINGAR STOCKHOLM – MED TANKE PÅ DIG OCH DITT FÖRETAG

Så kan du skydda firman mot de vanligaste cyberattackerna

Mindre företagare är extra utsatta för dataintrång och virusattacker, och följderna kan bli kostsamma.
Nu kan mindre tjänsteföretag få hjälp dygnet runt vid cyberattacker och ersättning om det värsta händer – tack vare företagsförsäkringen.

”Det händer inte mig”
8 av 10 ransomware-attacker drabbar små och medelstora företag. Angreppen innebär att de kriminella krypterar viktiga data för företaget – och ofta kräver stora belopp för att släppa på krypteringen. Efter en fullbordad cyberattack står företag helt utan IT i genomsnitt i tre veckor, visar global statistik.

– Stora bolag är som regel medvetna om riskerna, men driver du en mindre firma är det lätt att tänka: Det händer inte mig. Men följderna kan bli allvarliga, säger Henrik Wikström, försäljningschef för företagsförsäkringar på Länsförsäkringar Stockholm.

Du kanske har en redovisningsbyrå och råkar ut för ett intrång som leder till att kundernas bokföring försvinner. Eller jobbar med reklam och förlorar unikt innehåll vilket innebär en ekonomisk skada.

Erbjudande till konsultbolag och andra tjänsteföretag
Hos Länsförsäkringar Stockholm finns en företagsförsäkring för tjänsteföretag där en cyberförsäkring erbjuds som ett utökat skydd. Försäkringen är anpassad för allt från IT- konsulter, till bokföringsbyråer, managementkonsulter och företagare inom kultur- och mediebranschen – mindre företagare som levererar tjänster.

– Du får experthjälp dygnet runt vid minsta misstanke om cyberbrott, berättar Henrik Wikström.

Försäkringen kan också ge ersättning om det värsta händer. Bland annat ersätts kostnader för dataintrång och extrakostnader om verksamheten hindras av en cyberattack.

– Företagsförsäkringar med cyberskydd är mer vanliga för stora bolag. Men eftersom cyberhoten växer för företag i alla storlekar vill vi erbjuda ett bra cyberskydd även i företagsförsäkringen för mindre tjänsteföretag, säger Henrik Wikström.

Största risken: Att råka göra fel
Cyberförsäkringen är bara en del i Länsförsäkringar Stockholms försäkring för tjänsteföretag. Du får flera andra viktiga skydd inkluderat – som en ansvarsförsäkring, en rättsskyddsförsäkring och en tjänstereseförsäkring.

– Försäkringen kan exempelvis skydda vid tvister. Om du blir krävd på skadestånd utreder vi om det finns skäl för skadeståndskraven, förhandlar med den som kräver skadeståndet och representerar dig vid en rättegång. Försäkringen omfattar utredningskostnader och rättegångskostnader och betalar ut eventuellt skadestånd, berättar Henrik Wikström.

Du kanske driver en arkitektbyrå och ni råkar leverera felaktiga ritningar för ett kontor som ska byggas, vilket leder till bristfällig hållfasthet på bjälklag, väggar och golv. Det orsakar skada på byggnaden, inventarier och personer – och du blir skadeståndsansvarig.

Är du IT-konsult och något går fel när du arbetar med en kunds webb, kan du också bli krävd på skadestånd.
– Som företagare i tjänstesektorn säljer du din kompetens. Du har sällan stora värden i form av maskiner, varor och lager som måste försäkras. Men det kan bli mycket kostsamt om ni gör ett misstag och du som driver firman blir skadeståndsskyldig, säger Henrik Wikström.

Om kontoret och saker skadas
Ett annat värsta-scenario är om du hyr ett kontor, drabbas av en allvarlig skada på lokalen och står utan företagsförsäkring.
– Om du orsakar en brand eller vattenskada kan du bli skadeståndsskyldig gentemot din hyresvärd. Med vår företagsförsäkring kan du få ersättning. Försäkringen kan också ge dig ersättning om dina saker som tillhör företaget skadas.

Skydd vid tjänsteresor
Många företagare i tjänstesektorn reser mycket. Med företagsförsäkringen kan du få ersättning om du till exempel cyklar mellan två möten eller åker tåg i tjänsten och din dator – eller annat värdefullt arbetsredskap – skadas.
– Du kan också vid en tjänsteresa få ersättning för kostnader som beror på sjukdom, olycksfall eller en försening.

Teckna försäkringen med några klick
Om ditt företag drabbas av ett avbrott i verksamheten kan du få ersättning både för extrakostnader för att hålla verksamheten i gång och för den ekonomiska förlusten företaget drabbas av.
– Det kan till exempel handla om en brand eller vattenskada som hindrar företagets normala drift, avslutar Henrik Wikström.

 

Skaffa din försäkring med några klick

Länsförsäkringar Stockholm erbjuder en företagsförsäkring som är skräddarsydd för mindre tjänsteföretag. Att skaffa den är enkelt och går snabbt. Du tecknar den enkelt själv digitalt. Men vill du hellre prata med en rådgivare är du alltid välkommen att ringa för att få personlig service.

+++

Tre växande cyberhot mot mindre företagare:

✔️ Ransomware/utpressningsmejl
Skadlig kod skickas via mejl och när någon på företaget öppnar mejlet eller klickar på länken placeras den skadliga koden på datorn som låses, och du kommer inte åt viktiga dokument och annan data.

✔️ Fakturabedrägeri
Bedragare skickar en falsk faktura till företaget för produkter och tjänster som varken beställts eller levererats. I värsta fall slinker fakturan igenom och betalas.

✔️ Vd-bedrägeri
En bedragare utger sig för att vara en av dina medarbetare, ofta företagets vd. Den falske vd:n tar kontakt via sms eller mejl (med mejladress som liknar vd:ns) och ber dig föra över pengar till ett konto i utlandet.

Tjänstepension lockar talanger

Friska medarbetare kan ge bättre lönsamhet

Egen firma? Här är 5 vinster med en företagsförsäkring