ANNONS FRÅN LÄNSFÖRSÄKRINGAR STOCKHOLM – MED TANKE PÅ DIG OCH DITT FÖRETAG

Friska medarbetare kan ge bättre lönsamhet – bästa tipsen för dig som arbetsgivare

Som arbetsgivare är det viktigt att se till att dina anställda är friska och välmående, både fysiskt och psykiskt. Här ger vi dig tips på hur du som företagare främjar en hälsosam arbetsmiljö och därmed kan öka både trivseln och lönsamheten för ditt företag. En del av lösningen är att skaffa en sjukförsäkring med förebyggande hälsotjänster.
– Tecknar du en tjänstepension via Länsförsäkringar Stockholm kan du välja till en sådan sjukförsäkring. Du och dina anställda får trygghet här och nu – och när det blir dags för pension, säger Sara Attermo, Företagsrådgivare Tjänstepension & Kapitalplacering på Länsförsäkringar Stockholm.

Friska och välmående medarbetare presterar bättre på jobbet och är mer engagerade, vilket i sin tur leder till framgångar för företaget. Att främja hälsan hos dina medarbetare är kanske en självklarhet, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Det är en god idé att både uppmuntra till friskvård och motion, och samtidigt erbjuda stöd vid sjukdom. Länsförsäkringar Stockholm har därför en populär sjukförsäkring som tillval i sitt tjänstepensionserbjudande. I sjukförsäkringen ingår en förebyggande hälsoförsäkring som ger dina anställda möjlighet att få stöd direkt.

Det finns ett behov ute på marknaden, inte minst ser vi att den psykiska ohälsan ökar. Ambitionen är att erbjuda fler förebyggande insatser till ett bra pris. Därför har vi utökat vårt tjänstepensionspaket med en sjukförsäkring som innehåller en förebyggande hälsoförsäkring, som ger stöd i ett tidigt skede – oavsett om orsaken är privat eller arbetsrelaterad – i hopp om att förhindra långtidssjukskrivningar och bidra till ett hållbart liv, säger Sara Attermo.

    Sara Attermo, Företagsrådgivare Tjänstepension & Kapitalplacering

    Det innebär att medarbetare hos företag som är anslutna till Länsförsäkringars tjänstepensionsplan, och väljer att lägga till en sjukförsäkring, inte bara ersätts för ekonomiskt bortfall vid långvarig sjukskrivning. Det ingår även förebyggande hälsotjänster samt arbetslivsinriktad rehabilitering.

    Vi har lagt fokus på samtalsstöd, eftersom det som växer allra mest är psykisk ohälsa. Där kan vi göra mest nytta. Men om sjukskrivning är ett faktum, så ger sjukförsäkringen ekonomisk ersättning – ett bra komplement till den allmänna sjukförsäkringen, säger Sara Attermo.

    Fullständig hälsokedja till företag

    Medarbetare kan söka personligt digitalt stöd i alla typer av frågor som oroar dem – från  samtal med psykolog och fysioterapeut till ekonomisk rådgivning. I andra hand täcker försäkringen upp medarbetarens inkomstbortfall i de fall sjukskrivningen är ett faktum. En tredje fördel är att arbetsgivare också kan få hjälp med sitt rehabiliteringsansvar.

    Arbetsgivare har ett långtgående rehabiliteringsansvar som inkluderar utredning och plan till Försäkringskassan samt rehabilitering. Detta kan vara komplicerat, inte minst för mindre företag som kanske inte har tillgång till HR-expertis. Här är försäkringen en otrolig hjälp, där företaget får tillgång till en rehabexpert som stöttar genom hela processen, säger Sara Attermo.

    Reaktionerna på hälsoförsäkringen har varit översvallande, berättar hon. Inte minst att Länsförsäkringar Stockholm erbjuder en fullständig hälsokedja i sitt tjänstepensionserbjudande.

    När vi beskriver erbjudandet säger folk ”wow, det är ju helt fantastiskt”, nästan för bra för att vara sant. De är väldigt nöjda med den hjälp de får och att det är så enkelt att söka hjälp, inga höga trösklar. På mindre arbetsplatser kan det även kännas lite jobbigt att prata med sin chef, och även vice versa. Då kan man ringa vårt nummer och få hjälp. Du kan också få rådgivning om hur du ska agera om en kollega inte mår bra, säger Sara Attermo och fortsätter:

    I slutändan är detta en lösning som är bra för alla, en hälsokedja utan några gap där man får hjälp hela resan. Helst vill vi undvika att medmänniskor blir sjuka. Men om det händer finns hjälp att få och bra stöd ekonomiskt.

    7 tips för en arbetsmiljö som gynnar hälsan hos anställda

    1. Uppmuntra till regelbunden motion.
    Fysisk aktivitet är viktigt för att hålla medarbetare friska och alerta. Uppmuntra dina anställda att ta pauser och röra på sig, även om det bara är en kort promenad. Erbjud ett förmånligt gymkort eller andra aktiviteter som kan bidra till att medarbetare rör på sig mer.

    2. Vitaminkick på jobbet.
    Fruktkorg för hälsosammare fikastunder ger både energi för stunden och bidrar till en hälsosammare vardag och friskare liv.

    3. Prioritera mental hälsa.
    Det är viktigt att inte bara fokusera på fysisk hälsa, utan även den mentala hälsan hos dina medarbetare. Skapa en kultur där det är okej att prata om stress, ångest och andra mentala hälsoproblem. Att förebygga mental ohälsa lönar sig för alla parter och där behov finns, erbjud stöd och resurser för att hjälpa medarbetare att hantera stress och främja en god arbetslivsbalans.

    4. Teambuilding och socialt stöd.
    Att ha goda relationer med sina kollegor kan positivt påverka både den fysiska och mentala hälsan. Underskatta inte teambuilding-aktiviteter som skapar möjligheter för dina medarbetare att stärka sina relationer. Det kan bidra till en mer stödjande och mindre stressande arbetsmiljö. Tillit och arbetsglädje hänger oftast ihop.

    5. Visa uppskattning.
    Visa att du bryr dig om medarbetarnas insatser och ge positiv feedback när det är befogat. Det kan bidra till högre motivation och engagemang, vilket i sin tur kan gynna företagets lönsamhet.

    6. Flexibilitet.
    Ge dina anställda möjlighet att anpassa sitt arbete efter sina egna behov och förutsättningar. Det kan innebära att erbjuda flexibla arbetstider, möjlighet att arbeta hemifrån när det är möjligt eller att anpassa arbetsuppgifter för att minska stress och förbättra arbetslivsbalansen.

    7. Satsa på förebyggande hälsovård.
    Att förebygga hälsoproblem är både mer kostnadseffektivt och mer humant än att behandla dem när de uppstått. Är du ansluten till Länsförsäkringars tjänstepensionsplan, och har valt att lägga till en sjukförsäkring, får du och dina anställda tillgång till ett flertal förebyggande hälsotjänster:

    • Digital hälsoprofil för att hjälpa dig optimera din hälsa inom områdena arbetsförhållanden, livsstil, välbefinnande, mental hälsa, sjukdomsbild och smärtor.
    • KBT-baserade hälsoprogram som stöttar och utbildar till bättre vanor och en hälsosammare livsstil. 
    • Samtalsstöd med psykolog, jurist, ekonom, HR-konsult, ergonom eller hälsocoach.
    • Chefsstöd med rådgivning av legitimerad psykolog eller HR-konsult. Ett stöd som är särskilt användbart exempelvis vid förändringar med stor påverkan på medarbetare eller vid konflikthantering.
    • Behandling på distans av fysio- eller samtalsterapeut för att förhindra psykisk ohälsa eller långvarig smärta och värk.
    • Förutom de förebyggande hälsotjänsterna ingår också arbetslivsinriktad rehabilitering.

    Tjänstepension lockar talanger

    Egen firma? Här är 5 vinster med en företagsförsäkring

    Så kan du skydda firman mot de vanligaste cyberattackerna