ANNONS FRÅN LÄNSFÖRSÄKRINGAR STOCKHOLM – MED TANKE PÅ DIG OCH DITT FÖRETAG
Tjänstepension lockar talanger till din verksamhet – så drar du nytta av det
En av fyra anställda svenskar skulle överväga att byta jobb för att få bättre pensionsförmåner visar en undersökning i rapporten Förmåns- & engagemangsrapporten*. Ändå är sällan tjänstepensionen ett ämne vid arbetsintervjuer. Här finns en möjlighet att locka talanger.
– Tjänstepensionen är oftast den ekonomiskt klart största löneförmånen på ett arbete, det finns massor att vinna på att kommunicera det till arbetssökande, säger Nadir Alagic, Företagsrådgivare Tjänstepension & Kapitalplacering på Länsförsäkringar Stockholm.
Tjänstepension är ett komplement till den allmänna pensionen och kan uppgå till 20-50 procent av den totala pensionen. Företag utan kollektivavtal behöver handla upp tjänstepension eller annan pensionslösning för sina ägare och eventuella anställda. Därför är det viktigt att förstå alla fördelar med tjänstepensionen.
Viktig faktor i rekrytering
Tjänstepensionen är den klart viktigaste löneförmånen för många arbetssökande, det visar aktörerna bakom Tjänstepensionens dags SIFO-undersökning på ämnet**. Samtidigt saknar många arbetssökande kunskap och förståelse för varför tjänstepensionen är viktig, trots att den utgör en så stor del av inkomsten vid pension. Nadir Alagic på Länsförsäkringar Stockholm ser en stor möjlighet för företag att sticka ut vid rekrytering av nya talanger.
– Om du har en tjänstepension så ska du absolut ta upp det som en viktig förmån i arbetsintervjuer och rekryteringsannonser. Det är inte alltid som den du pratar med förstår värdet av det, men när de får det förklarat så reagerar i princip alla positivt och intresserat, säger han.
Utöver att vara ett viktigt komplement till den allmänna pensionen kan tjänstepensionen innehålla viktiga skydd som kan göra skillnad även här och nu. Ett exempel är sjukförsäkringen som kan ge ett ekonomiskt stöd vid långvarig sjukskrivning, ett annat är återbetalningsskyddet, som innebär utbetalning av pensionen vid dödsfall till förmånstagare (maka/make, sambo eller barn). Utan tjänstepension med dessa riskförsäkringar riskerar många ett betydligt sämre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall.
Löneväxling – en lösning som finansierar sig själv
Här är det även en god idé att ta upp löneväxling som ett alternativ. Löneväxling innebär att arbetsgivare och anställda kommer överens om att omvandla en del av lönen, löneökningen eller bonusen till ett pensionssparande. Det ger anställda chansen att förbättra sin framtida pension och samtidigt reducera sin inkomstskatt. Dessutom är premien avdragsgill för arbetsgivaren och inkluderar automatiskt återbetalningsskydd.
– Det viktiga att förstå som arbetsgivare är att du ger dina medarbetare, och dig själv om du vill, en möjlighet till löneförmån som inte innebär någon extra kostnad för företaget. En bra lösning för alla helt enkelt, när det passar, säger Nadir Alagic.
Nadir Alagic, Företagsrådgivare Tjänstepension & Kapitalplacering på Länsförsäkringar Stockholm
För att löneväxlingen ska vara lönsam och inte påverka intjäningen till allmän pension negativt, bör den anställdes lön efter löneväxling vara minst 8,07 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar cirka 51 250 kronor per månad (2024).
Fördelar med att löneväxla:
- Tjänstepension är en mycket efterfrågad löneförmån, och löneväxling ger anställda en ännu bättre tjänstepension.
- Löneväxling medför inga extra kostnader för varken arbetsgivare eller anställda.
- Arbetsgivaren bidrar till en bättre framtid för sina anställda genom ett förbättrat pensionserbjudande.
Bästa rådet till företagare – investera både i företaget och tjänstepension
En vanlig invändning från företagare kopplat till tjänstepension är att man vill investera varje intjänad krona tillbaka i företaget eller till utdelning. Men med rätt planering och kunskap går det att prioritera investeringar och utdelningar – och samtidigt ta del av fördelarna med en bra tjänstepension.
– Många entreprenörer har inställningen att de alltid kommer arbeta och aldrig bli sjuka, men jag brukar säga till dem att de är superhjältar men inte odödliga. När de får en bredare förståelse för hur allt hänger ihop så blir det ofta ett uppvaknande för dem, säger Nadir Alagic.
Kundägt bolag med kundernas trygghet som enda uppdrag
Länsförsäkringar Stockholm är kundägda och har din och ditt företags trygghet som enda uppdrag. Målet med rådgivning till företag är därför inte att sälja en viss typ av lösningar, i stället får företagaren en bredare hjälp med en ekonomisk plan som täcker betydligt mer än bara pensionsfrågor.
– Många blir förvånade över hur mycket information om företaget vi bearbetar och analyserar, det är på det sättet vi kan ta ett steg tillbaka och ge råd som skapar värde på riktigt, säger Nadir Alagic.